Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ
 ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είναι δείγμα ότι η πολιτική της «αριστείας» αποτελεί ένα ιδεολογικό και επικοινωνιακό κατασκεύασμα, επικίνδυνο για την εκπαίδευση.
Η υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, που έσπευσε να βραβεύσει μια ψεύτικη αστροφυσικό με βραβείο «αριστείας», που επανέφερε στα σχολεία τον αναχρονιστικό διαχωρισμό των μαθητών σε «άριστους» και μη, στην επιλογή των σημαιοφόρων στις εθνικές επετείους, και που  θέλει να εφαρμόσει στην εκπαίδευση το δόγμα «αξιολόγηση παντού», αγνοεί το πότε ξεκίνησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος.  Στην αγωνιώδη της προσπάθεια να επιβάλλει, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να εμπεδώσουν μια επιλεκτική ανάγνωση και διδαχή της ιστορίας, οδηγήθηκε στην αυτογελοιοποίηση. Ανήγαγε την ιστορική άγνοια σε αρετή. Ως υπουργός Παιδείας προκρίνει την αμάθεια, προσπαθώντας να υποτάξει το μάθημα της ιστορίας (αλλά και του συνόλου του αναλυτικού προγράμματος) στη διαμόρφωση «εθνικής συνείδησης» στους μαθητές, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, πριν από λίγο καιρό. Απέδειξε ότι η λεγόμενη «εθνική παιδεία» δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά τη βίαιη παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας έτσι ώστε να ταιριάζει στις ιδεολογικές προτεραιότητες και αφηγήσεις της άρχουσας τάξης, στη σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία.  
Η ανιστόρητη προσπάθεια ιδεολογικού φρονηματισμού της σχολικής κοινότητας, για την μοναδικότητα και την ανωτερότητα των χαρακτηριστικών της φυλής, δεν είναι απλά γελοία, είναι επικίνδυνη. Ανοίγει το δρόμο στην καθιέρωση ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων στα σχολεία. Όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μιλά για την «….  έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν….» ανάγει στη βιολογία την εξήγηση των γεγονότων και της ιστορικής εξέλιξης. Πρόκειται για  μια εκλεπτυσμένη, σύγχρονη εκδοχή των αφηγήσεων της άκρας δεξιάς περί της «πολεμικής αρετής των Ελλήνων». Αναπαράγει το μοτίβο  ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων περί μοναδικότητας και ανωτερότητας της φυλής, που οδήγησαν στο παρελθόν σε γενοκτονίες, φυλετικές και κοινωνικές εκκαθαρίσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μιλώντας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφεύγει να μιλήσει για το φασισμό και αντί αυτού χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «δυνάμεις του μίσους και της βίας» και «ακραίες φωνές του λαϊκισμού». Επιχειρεί να προσδώσει ιδεολογική κάλυψη στις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, σε βάρος της ιστορικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας την ιστορία ως συγκολλητική ουσία της δεξιάς πολυκατοικίας. Πολιτικές,  όπως ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υλοποιεί η κυβέρνηση, βρίσκουν στήριξη σε αυτού του είδους τις θεωρήσεις.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην ενδώσουν σε τέτοιου είδους κελεύσματα. Να διδάξουν στους μαθητές την ιστορική αλήθεια.  Να μην αποσιωπήσουν τα εγκλήματα του φασισμού. Να μιλήσουν για το ολοκαύτωμα, για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου, για την πείνα, τα εκατομμύρια των  προσφύγων, για τα κινήματα της αντίστασης, για τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί, τους ταγματασφαλίτες,  τους δοσίλογους  και τους μαυραγορίτες. Να μην αποσιωπήσουν τη μοίρα που επεφύλαξαν στον ελληνικό λαό και σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό η ελληνική αστική τάξη και οι διεθνείς της σύμμαχοι , στη δεκαετία του ’40 και του ’50. Να αποκρούσουμε στην πράξη το αντιδραστικό όραμα της «εθνικής παιδείας», παλεύοντας για ένα σχολείο των όλων , των ίσων, των διαφορετικών.
Η πάλη αυτή περνάει ταυτόχρονα μέσα από την άμεση απόκρουση των επιθέσεων της ΝΔ. Να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τη νεκρανάσταση των πολιτικών της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, τις περικοπές των δαπανών, την αδιοριστία κ αι την ελαστική εργασία. Στους αγώνες του σήμερα για ένα κόσμο χωρίς πόλεμο, φτώχεια, ρατσισμό, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μπορούν να βρουν τη συνέχειά τους οι ανεκπλήρωτες ελπίδες όσων αγωνίστηκαν στη δεκαετία του ’40.

Χανιά 28/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς Συνάδελφοι Σύμφωνα με καταγγελία της συναδέλφισσας Άννας Μπασιούκα αναπληρώτριας   ΠΕ 08, έλαβε...