Τρίτη 31 Μαρτίου 2020


ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Απάντηση για την «υποχρεωτικότητα» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με αφορμή την ανακοίνωση του Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων, η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφίας του Δ. Σ. και συγκεκριμένα από τις παρατάξεις της ΕΚΕ και ΔΗΣΥ αναφορικά με την «υποχρεωτικότητα» της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τους όρους που προτείνει το ΥΠΑΙΘ ( χρήση πλατφορμών,  ίδρυση ηλεκτρονικών τάξεων μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου κ.λπ.) η οποία  περισσότερο προκάλεσε σύγχυση παρά ξεκαθάρισε το τοπίο, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1.    Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απαράδεκτη ανακοίνωσή τους και τη στάση τους. Οι συγκεκριμένες παρατάξεις αντί να σταθούν δίπλα στον κόσμο της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών και των οικογενειών τους επέλεξαν να αναλάβουν το ρόλο του υπερασπιστή  της κυβερνητικής πολιτικής και των προφορικών εντολών και επιλογών της διοίκησης της Δ/νσης Π. Ε. Χανίων, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση  όλων των προτάσεων  του ΥΠΑΙΘ αγνοώντας πλήρως ότι οι προτάσεις αυτές έχουν βαθιά αντιδραστικό και ταξικό χαρακτήρα, αφού αποκλείουν χιλιάδες μαθητές από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω αντικειμενικών τεχνικών και οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών τους.
2.    Σε απάντηση προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Χανίων που κατηγορεί συνεχώς την παράταξη της ΕΑΚ λέγοντας ότι: «εγώ δεν μπορώ να πω στους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν τίποτα », του συστήνουμε να ρίξει μια ματιά στην ανακοίνωση της ΕΑΚ για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου μας, όπου καταγράφονται πλήρως οι προτάσεις μας, ενώ ο Πρόεδρος εσκεμμένα επέμενε στις απόψεις του. Του απαντάμε λοιπόν να αφήσει τα ψέματα που δεν πείθουν κανέναν πια γιατί η ΕΑΚ είχε και θα έχει πάντα προτάσεις.
3.    Καλούμε τις παρατάξεις ΕΚΕ και ΔΗΣΥ να σταματήσουν να εμπαίζουν τους συναδέλφους, αφού ακόμα χειρότερα η πλειοψηφία του Δ. Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων  με ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του συλλόγου έγραψαν πως κρίνουν σκόπιμο  να αποστείλουν μερικές διευκρινήσεις ακόμα και οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας έπειτα από ερωτήσεις συναδέλφων. Τους πληροφορούμε ότι τα ερωτήματα των συναδέλφων έγκεινται στο αν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τους όρους που προτείνει το ΥΠΑΙΘ είναι υποχρεωτική ή όχι. Δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με την αποστολή  κατευθυντήριων γραμμών υλοποίησης των προτάσεων του ΥΠΑΙΘ σαν να είναι το σωματείο μας (Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων) παράρτημα το ΥΠΑΙΘ ή της Δ/νσης Π. Ε. Χανίων.

Με την ψήφιση λοιπόν αυτού το αισχρού και κατάπτυστου πολιτικά κείμενου πλειοψηφικά (5/4) από το Δ. Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων, δηλώνουμε ότι:
·       η συγκεκριμένη απόφαση είναι πέρα και έξω  από  τις στοιχειώδεις διεκδικήσεις κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου αναφορικά με το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την περίοδο αυτή και δεν παίρνει καμία θέση στα πολιτικά ζητήματα που διακυβεύονται και στα επικοινωνιακού χαρακτήρα παιχνίδια της  κυβέρνησης.
·       δεν πρόκειται να ανεχτούμε από την πλευρά μας να μετατραπεί το σωματείο μας σε πεδίο ανέλιξης και οικοδόμησης προσωπικών καριερών συνδικαλιστών που αύριο ίσως θελήσουν να εναλλάξουν ρόλους με αυτούς των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης


Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι από την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρεωτικότητα της δημιουργίας πλατφόρμας και παραπέμπουμε στις σχετικές ανακοινώσεις της Δ.Ο.Ε.
Ως παράταξη που εκπροσωπεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς στο Δ. Σ. του ΣΕΠΕ Χανίων αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας  απαντώντας σε κάθε συνάδελφο, απαντώντας σε κάθε παιδί και γονιό που δεν έχει Η/Υ ή ίντερνετ και μέσα σε αυτές τις συνθήκες φτωχοποίησης και ψυχολογικού αδιεξόδου προσπαθεί να οικοδομήσει διαύλους επικοινωνίας και διδασκαλίας εξ αποστάσεως ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του με προϋπόθεση την συμμετοχή όλων στη διαδικασία αυτή χωρίς αποκλεισμούς ή υλοποίηση και υιοθέτηση όρων που αποκλείουν από τη διαδικασία αυτή πλατιά στρώματα του μαθητικού πληθυσμού.
Καλούμε τα στελέχη εκπαίδευσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά αυτές τις δύσκολες ημέρες, να αγνοούν τα non paper και τις αυθαίρετες ενέργειες ή απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας είτε αφορούν την εξ αποστάσεως είτε την παρουσία στα σχολεία είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Αυτές οι αυθαίρετες απαιτήσεις και πιέσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπαράγονται ή, ακόμα χειρότερα, να πολλαπλασιάζονται προς την κατεύθυνση των μαχόμενων εκπαιδευτικών. Ο καθένας και η καθεμία έχουν τις ευθύνες τους και κρίνονται αυτές τις δύσκολες μέρες. Το επαναλαμβάνουμε: Οι διαδικασίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν είναι υποχρεωτικές. Επίσης, η χρήση των ψηφιακών σελίδων του Υπουργείου δεν είναι υποχρεωτική – ο κάθε εκπαιδευτικός και το κάθε σχολείο έχει κάθε δικαίωμα και ευθύνη να επιλέγει τα μέσα που θεωρεί καταλληλότερα. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο καλά θα κάνει να μας δείξει και τη σχετική εγκύκλιο, Υ.Α., Π.Δ. ή νόμο. Σε τελική ανάλυση λέμε καθαρά προς το Υπουργείο: ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη φοβηθούν και να μην υποκύψουν στις πιέσεις των αρμοδίων φορέων του ΥΠΑΙΘ ούτε των φιλοκυβερνητικών παρατάξεων της πλειοψηφίας του Δ. Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων και να κάνουν αυτό που μπορούν με γνώμονα τη συμμετοχή όλων των μαθητών στις προσπάθειες για επικοινωνία με τους μαθητές μας. Καλούμε τους συναδέλφους να οργανώσουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν καταλληλότερο και πιο αποτελεσματικό. Κάθε σχολείο ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ τα μέσα, τα εργαλεία, τους τρόπους αλλά και το περιεχόμενο που θα αξιοποιήσει γνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών του. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία των παρεμβάσεων, η αντιμετώπιση των περιπτώσεων μαθητών που στερούνται των μέσων αλλά και η ενιαία λειτουργία του σχολείου, απέναντι σε κακόβουλες πολιτικές που επιδιώκουν την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών.  Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν για παράδειγμα, οι ιστοσελίδες των σχολείων, οι ιστοσελίδες των τάξεων, διάφορες δωρεάν εφαρμογές τηλεπικοινωνίας, η επικοινωνία με email κ.λπ.

Απαιτούμε άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τη δωρεάν παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και να τους παρέχει δωρεάν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Συναδέλφισσες,Συνάδελφοι Σταθείτε και αυτή τη φορά ΟΡΘΙΟΙ! Θα επιστρέψουμε στις τάξεις και στις εργασίες μας! Όταν γυρίσουμε όμως πρέπει να μετρηθούμε και να μη λείπει κανείς! Ούτε μαθήτρια/τής, ούτε εκπαιδευτικός, ούτε γονιός.
Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας ως εργαζόμενοι! Σφίγγουμε το χέρι και υποκλινόμαστε στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες, ρισκάροντας τη ζωή τους, δίνουν μάχη με το θάνατο και την ΠΑΝΔΗΜΙΑ για να κρατήσουν στη ζωή τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει. Τα αιτήματά τους είναι και δικά μας αιτήματα γιατί αγωνίζονται για τη δημόσια υγεία που τόσο απαξίωσαν οι κυβερνώντες, για τις ζωές όλων μας. Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθαριότητα ΟΤΑ, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, τροφοδοσία, υπηρεσίες κ.λπ.) οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες εργάζονται σκληρά, σε απάνθρωπες συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες μας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα των Υγειονομικών, για τα άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς και τα αιτήματα των εργατικών Συνδικάτων για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων!
Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Συλλογικότητα, Αγώνας για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση της πανδημίας
Με μάσκα ή χωρίς, η φωνή μας δε θα πάψει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς Συνάδελφοι Σύμφωνα με καταγγελία της συναδέλφισσας Άννας Μπασιούκα αναπληρώτριας   ΠΕ 08, έλαβε...